divendres, de març 20, 2009

victòria en el Consell de Cultura


Ahir el següent text fou presentat en el Consell de Cultura de Barcelona per a que s'adderís al Manifest per a la Defensa de la cultura del Foc de la nostra terra.
S'aconseguí i ara serà el Manifest, pujat al plenari de la ciutat per a que l'Ajuntament el subscrigui.
Gràcies senyor president i bona tarda a tots/es els presents.
Tal i com han pogut llegir al Manifest que els ha adjuntat la secretaria del Consell, aquest punt de l’ordre del dia ha estat demanat per la Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona, entitat a la que tinc l’honor de representar i que agrupa a les colles de diables i el món del foc de la ciutat de Barcelona. I ha estat demanat per un motiu al nostre parer molt greu, com ho és el perill actual i real en el que es troba la tradició catalana del món del foc, una tradició que com també han pogut veure, data del segle XIV però, que té la seva primera referència escrita al llibre dels fets de Barcelona, on durant el segle XII ja va haver una representació de diables durant els entremesos celebrats per a la boda d’en Ramon Berenguer IV amb Na Peronella d’Aragó, o quan uns homes nus i amb el cos cobert de fang, encapçalaven les processons de Corpus amb teies tot saltant i ballant per obrir pas a la comitiva.
La Coordinadora de Diables de Barcelona porta treballant des de l’any 2004, per a la normalització dels diables i dels usos dels materials que utilitzen. A l’any 2005 es va afegir la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i ja al 2006 l’Agrupació de Bestiari festiu i de Foc de Catalunya. Durant aquest temps de treball, s’han mantingut reunions amb els grups parlamentaris de tots els grups polítics que ens van voler rebre, aconseguint d’ells el compromís de que el tema es solucionaria i tot quedaria arreglat. En aquells moments no es coneixia encara públicament la directiva europea que ara ens ocupa, ni tampoc cap dels partits en va fer esment.
Com sol passar en el joc de la política, aquelles paraules i compromisos el vent sels endugué. Ni van arreglar la situació d’aleshores, ni ens van prevenir del que ens venia al damunt.
Ara, quan la directiva europea acaba la seva etapa de moratòria i tots els països de la Unió Europea han de realitzar les seves transposicions (adaptar la norma a la llei i especifitat de cada país), les entitats de foc ens trobat que, gràcies als actes realitzats com l’acte reivindicatiu del 7 de febrer a Berga i el ressò de la normativa que han fet els mitjans de comunicació, els partits polítics han tornat a respondre. Però ho han fet com ho fan sempre, sense parlar amb el col·lectiu afectat, ni tampoc mullant-se fent propostes, tots demanen a mocions, requeriments parlamentaris, proposicions no de llei, etc, que s’arregli el problema però, sense fer propostes. El mateix Ajuntament de Barcelona va aprovar una moció que, si bé anava en favor del món del foc, ni la Coordinadora de Barcelona, ni la Federació de Catalunya ni l’Agrupació va tenir cap contacte amb ningú del grup que va presentar la proposta de moció. Els problemes només es poden arreglar parlant, amb qui està afectat a poder ser, i no només amb paraules buides de contingut real.
A d’altres territoris espanyols igualment afectats en les seves festes com ho pot ser València per les seves falles, ja ha sortit en diverses ocasions l’Alcaldessa de la ciutat defensant que a Europa i Madrid poden dir missa però, que a València les falles es continuaran celebrant com s’ha fet sempre i marca la tradició. Aquí per contra, ja es parla de dificultat per crear normes i fins i tot s’ha arribat a crear la proposta de crear un calendari festiu, on determinades festes serien salvades. Senyors, la cultura popular no es això, no està tancada en un calendari festiu i no pot quedar encorsetada per normes restrictives com les que estant sent proposades des del departament de Cultura de la Generalitat.
Es per això, que des de la Coordinadora de Colles de diables i bestiari de foc de Barcelona però, en nom també de l’Agrupació de Bestiari Festiu i de Foc de Catalunya territorial Barcelonès, demanem a aquest consell, que aprovi adherir-se al manifest creat i sorgit des de les entitats de cultura popular i que, sol·liciti l’elevació del mateix al consell de la ciutat per a que s’aprovi també una moció al seu favor. Tanmateix, des de la Coordinadora, sol·licitem conèixer la postura del nostre alcalde envers aquest tema i el nivell de compromís a que l’Ajuntament està disposat a arribar envers el món del foc a la seva ciutat.
Com a president de la Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona, i, consegüentment en nom de totes les persones que represento vull agraïr públicament la tasca feta per totes les persones que us esteu implicant per la defensa de la nostra cultura; i , en aquest cas a Toni Lucena i Jordi Ullate per la seva representació en el Consell de Cultura de Barcelona.
No s'apagarà la nostra flama!!!