dissabte, de març 21, 2009

acte a Sant Andreu per la Cultura del Foc


ACTE EN SUPORT DE LA CULTURA POPULAR I TRADICIONAL AMB L’ÚS DE MATERIALS PIROTÈCNICS. ( COLLES DE DIABLES GRANS DE SANT ANDREU, INFANTILS DE SANT ANDREU, BÈSTIES DE FOC DE SANT ANDREU I COLLES INFANTILS DE LA COORDINADORA DE BARCELONA,.... ) TOTS EN CONTRA DE LA LLEY EUROPEA 23/2007 DIRECTIVA EUROPEA


LLOC: Sant Andreu de Palomar ( Barcelona )
DATA: 21 de març de 2009.
17:00h
Plaça Orfila ( Punt de trobada de colles i entitats )
17:45h INICI CERCAVILA

RECORREGUT
Plaça Orfila, Carrer Ajuntament, Plaça Comerç, Carrer Gran de Sant Andreu, Carrer Sant Adria, Plaça de Can Fabra.

Inici de la cercavila ( diables, tabalers, bèsties i grups participants ) ELS GRUPS DE MUSICS TOQUEN AMB LES SEVES RESPECTIVES COLLES
19:00h. ENTRADA A LA PLAÇA DE CAN FABRA
19:30h INICI DELS ACTES
COM ARRIBAR-HI PLAÇA ORFILA

Metre: LÍNIA 1 ( vermella ) Estació Sant Andreu, sortida pl. Orfila.
Autobús: LÍNIES: 35, 40, 62,73, 96,97, B16, B19, B20,104,126,127.
Renfe: Estació Sant Andreu Comtal línea 2 de Rodalies Renfe

ACTE EN SUPORT DE LA CULTURA POPULAR I TRADICIONAL AMB L’ÚS DE MATERIALS PIROTÈCNICS.
El proper dia 21 de març al barri de Sant Andreu del Palomar les colles de diables grans i petits juntament bèsties de foc de Sant Andreu més les colles de la Coordinadora de diables i bestiari de foc de Barcelona, es reuniran per reivindicar la cultura popular i tradicional amb l’ús de material pirotècnics.
L’acte vol donar a conèixer als ciutadans/nes de Barcelona la problemàtica que ha provocat la normativa europea 23/2007 per regular els material pirotècnics i que afecta directament a les nostres festes populars. Directament a les colles infantils que poden desaparèixer i elles son a la fi on s’arrela la nostra cultura. Amb aquest acte lúdic i festiu a Sant Andreu volem demanar, amb la vostra presència, que tothom doni suport a una part de la cultura popular: la cultura del foc.
FEM UNA MICA D’HISTÒRIA
. Any 1150, primers escrits on es parla dels diables, per el casament del Comte Ramon Berenguer IV amb Peronel.la d’Aragó a Barcelona.
. Any 1380, Coronació de la reina Sibil·la de Fortià, com els actes del diables es feien entre plat i plat els anomenen entremesos.
Any 1423, amb motiu de l’arribada d’Alfons V a Barcelona apareixen a la processó per corpus el 8 de desembre.
Any 1427, aparició a totes les processons per corpus (Cervera, Tarragona, Barcelona)
Any 1437, es la 1ª referència amb l’ús de la pirotècnia a Tarragona i al Corpus d’Igualada es on sembla que per 1er cop es cobren 2 lliures barcelonines.
Any 1602, 1ª referència Vilafranca del Penedès.
Entre els segles XV i XVI els diables fan representacions de lluita entre el be i el mal, mantenen l’ordre i obren el pas de la processó i utilitzen banyes, picarols i elements de la natura.
A partir del segle XVIII es on comencen a semblar-ne a l’actualitat.
Balls tradicionals que es conserven: Arboç, Sant Quinti de Mediona, Sitges, Tarragona, Valls, Reus, El Vendrell, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú. La mes antiga i amb mes continuïtat es de Les Borges del Camp.
Festes típiques de diables: Sant Antoni, Carnestoltes, Sant Joan, Corpus (La Patum de Berga), Akelarre i la festa major de cada vila.
De la “època moderna” la 1ª referència de diables a Barcelona es al 1862 a Hostafrancs. Les actuals van començar a finals de la dècada dels setanta.
COM DONAR SUPORT
Només em de recordar la nostra història i acudir el proper dissabte a la tarda dia 21 de març a la Plaça Orfila de Sant Andreu del Palomar a les 17:00 hores.
El futur de les nostres tradicions està en joc. Veniu, gaudiu i doneu suport a la vostra cultura.
Vocalia de Comuncació de Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona