dimarts, de gener 10, 2012

Racisme? No, gràcies; demagògia tampoc

Ahir parlàrem del derbi de la ciutat de Barcelona, però ho férem des de la vesant pura i dura de l'aficionat satisfet amb el que veié a Cornellà-El Prat. Avui comentar un aspecte molt concret no vinculat al joc.

Molts mitjans de comunicació es feren ressò del fet que es produïren el que anomenaren "atacs racistes" contra el jugador blaugrana Dani Alves. No seré jo qui negaré que cada vegada que aquest jugador tocava la pilota es realitzaven sons des de la graderia, una part, tampoc generalitzem, els sons guturals que volen representar els dels micos.

Aparentment es podria afirmar que això és una acció racista. Ho és realment? Podríem deixar constància que els mateixos aficionats tenien dos jugadors negres en el seu equip, Romaric i Thievy, a l'onze titular; emperò, a més a més, aquests mateixos aficionats en cap moment proferiren aquests sons envers els jugadors blaugrana Abidal ni Keita. És llavors una acció de racisme selectiu ó, simplement, una forma d'"atacar" un jugador que no agrada gens, independentment, del seu color de pell, credo, o alçada.

Personalment, em decanto per la segona opció. Crec que els crits, totalment denunciable com qualsevulla acció racista, no eren pas cap acte de racisme sinó uns insults a algú per la seva pròpia personalitat.

Així que si volem convertir això en un acte de racisme, que algú denunciï els insults contra l'arbitre per xenofòbia (a més es pot triar, basc resident a Castella). Crec que no cal confondre la magnèsia amb la gimnàstica.

Aquesta situació m'ha fet recordar la crítica que a totes aquestes coses feia un (ex-)amic, fill d'àrab, que cada vegada que algú li deia res poc agradable, entre amics, feia la conya de titllar-lo de racista.

Per tancar, vull deixar palès que em semblà, per una vegada, molt encertada l'actuació del jugador a la zona mixta quan declarà que ell no va sentir res perquè està totalment concentrat en el joc.

P.S.: Clar que també se li podria preguntar a Busquets si el problema era que no sentíem clarament com deien "vaya morro".