dimarts, de febrer 14, 2012

Protegim la Patum però no el "Món del foc"?


  El passat dia 9 saltava la notícia que La Patum podia esdevenir la primera festa catalana amb una llei pròpia que hauria de garantir i perpetuar la seva realització.

Aquesta llei, que al ésser pionera a Catalunya es podria fer seguint l'exemple de la realitzada a País Valencià amb el Misteri d'Elx, es vol fer per salvaguardar la celebració del corpus berguedà que és Festa Patrimonial d'Interès Nacional i la Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

Com informa la pròpia web de La Patum, i es podia recollir en diferents mitjans de comunicació:

Aquest matí els membres de la Comissió de Cultura i Llengua del Parlament de Catalunya s’han desplaçat fins a l’Ajuntament de Berga per treballar conjuntament la proposta sobre la Llei de Patum. Durant la jornada, el gerent del Patronat Municipal de La Patum, Albert Rumbo, ha fet una breu introducció de la festa i tot seguit s’ha presentat el vídeo documental ‘Patum, Patrimoni de la Humanitat’. A continuació, el secretari de l’Ajuntament de Berga, Antoni Pérez, ha exposat la proposta de Llei de La Patum i l’alcalde, Juli Gendrau, ha justificat els motius d’aquesta.
Els punts centrals de la proposta que s’ha debatut durant la jornada de treball d’aquest matí es basen en la protecció de la festa, en la garantia del seu finançament, la millora de la promoció i el foment de la investigació i la salvaguarda del patrimoni. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament de Berga i des del Patronat de La Patum s’ha proposat que el Parlament accepti la proposta de redactar aquesta Llei que ha de preveure un nivell de protecció singular que en garanteixi el màxim respecte i també que asseguri la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Berga, a través del Patronat de la Patum, en la conservació i restauració de les comparses i els seus elements; a nivell jurídic, la protecció de la imatge, la música i l’ús de les marques registrades; i a nivell pressupostari, la garantia del finançament. En aquest sentit, pel que fa al finançament, s’ha demanat que la Generalitat destini una partida específica al mecenatge de La Patum de com a mínim un 33% del pressupost de la festa i que hi hagi una recerca de persones físiques o jurídiques que col·laborin econòmicament amb el finançament de La Patum.
La predisposició dels representants dels diferents grups parlamentaris de la Comissió de Llengua i Cultura del Parlament de Catalunya ha estat molt positiva, i és que tots i totes han coincidit en la necessitat d’una Llei que garanteixi La Patum com a festa amb unes característiques que la fan única i que com a tal mereix per tant una Llei que la protegeixi i vetlli per la seva preservació. En aquesta línia, s’ha acordat que l’Ajuntament de Berga assumirà l’elaboració del redactat del projecte de Llei i que a partir d’aquí es farà un treball en xarxa entre els diferents parlamentaris de la Comissió que ha de permetre agilitzar el procés per tal de poder traslladar la filosofia patumaire no partidista i el projecte de Llei al Parlament de Catalunya.
L’alcalde de Berga, Juli Gendrau ha aprofitat per agrair als representants parlamentaris la seva visita a la ciutat, fet que paral·lelament han agraït també els representants ja que, han dit, sovint reben moltes propostes però poques vegades se’ls convida a visitar el terreny i el fet d’haver pogut estar a Berga i conèixer la festa a través del documental i amb la visita a la Casa de La Patum, els ajuda a poder treballar per una proposta que s’agafen ‘com una demanda ciutadana’.
A la jornada de treball hi ha assistit els i les portaveus de la Comissió de Cultura i Llengua del Parlament de Catalunya dels grups parlamentaris de CiU, Àngels Ponsa i Roca; del PSC, Consol Prados Martínez; d’ERC, Pere Bosch Cuenca; de SI, Antoni Strubell i Trueta; el diputat de la Comissió del PPC, Juan Milián Querol; la diputada de la Comissió del grup parlamentari ICV-EUiA, Laura Massana i Mas; l’alcalde de Berga, Juli Gendrau; la diputada de CiU, Montserrat Ribera; la diputada del PSC Judit Carreras; la primera tinent d’Alcalde, Maribel Iglesias; el regidor de Festes i Esports, Jaume Vegas; la regidora del grup municipal del PSC, Ermínia Altarriba; el regidor del grup municipal del PP Joan Antoni Lopez; el gerent del Patronat de La Patum, Albert Rumbo; i la vocal dels caps de colla del Patronat de la Patum, Queralt Cortina.

És aquesta una gran notícia per el món de la cultura popular i tradicional d'arrel catalaa, però és una notícia que arriba tard i, el que és més greu, NO afronta la realitat de les necessitats del col·lectiu.

Fa ja molts anys, força abans de la problemàtica encetada per la Directiva 2007/23/CE, la coneguda com a “Llei Europea del Foc”, la Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona, inicià una campanya amb la intenció original d'oficialitzar i salvaguardar els “diables infantils”, i que acabà esdevenint un projecte, al que se sumaren ulteriorment la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, per tractar de declarar el món del foc (correfocs, cercaviles, i qualsevulla activitat amb foc pirotècnic) com a bé d'interès cultural nacional.

Aquell projecte peticionari, que més d'una junta de Coordinadora ha defensat, es fa ara més urgent i necessari: alguns han decidit (re)crear una ferida tràgica i separar el món de la cultura del foc en dues classes, els privilegiats protegits i la resta.

Molta gent al llegir la notícia ha recordat la manifestació del 7 de febrer del 2009 a Berga. Aquella reivindicativa jornada ens aplegàrem tot el món de la cultura del foc dels Països Catalans per reclamar defensar allò que és nostre, part intrínseca de la cultura d'arrel catalana. Allà érem totes i tots, sense distincions, plegats per lluitar i combatre fins l'última gota de sang, fins l'última espurna per assolir-ho i aquest era l'esperit que esperàvem que podríem mantenir sempre.


Aquesta escissió ens farà recordar a certes persones molt implicades durant tot el procès que suposà la transposició de la normativa europea que llavors ja tinguèrem certes desavinences, però que ens havien de fer més forts per poder construir aquesta unitat necessària per la salvaguarda de la nostra cultura. No és moment de fer-nos més mala sang, però és cert que resta molta feina per assolir els objectius i es vol tornar a vendre el fum que la feina resta feta. El món de la cultura del foc, pirotècnic o no, hauria de treballar conjuntament, a tots els Països Catalans i a més s'hauria de fer amb la resta de la cultura popular i tradicional d'arrel catalana. Assolir fites és postiu, però no fer-ho generant categories socials. Durant molt de temps se'ns negà la possibilitat d'assolir aquest reconeixement com a bé cultural del país, i ara es fa generant la divisió en comptes de fer-ho de forma holística.

Que ningú ho oblidi mai: La Patum és un element de la nostra cultura del foc, ens sembla meravellós que aquesta passa s'hagi donat i s'aconsegueixi; però seria una terrible errada que només un acte de tota la cultura del foc fos protegit i la resta de la cultura del foc en quedés exclosa.



P.S.: M'agradaria saber quina és la postura de Federació, Agrupació, Coordinadora, Centenaris, i la resta de grans ens del món de la cultura del foc dels Països Catalans.