dilluns, de febrer 13, 2012

Els "indignats" contra la Cultura Popular i Tradcional d'arrel catalana

Aquesta entrada podia haver-se intitulat "indignat amb els indignats", però haugés estat massa poc explícita, així que he triat un títol molt més explicatiu.


El passat divendres s'iniciaven les festivitats de Santa Eulàlia a la ciutat de Barcelona, i un dels actes més nostrats és l'anomentat "Protocol de l'Àliga de la ciutat". Aquest consisteix en:




com podem extreure del programa de les festes i que si ens volem submergir una mica en la seva història podem fer una ullada ràpida als Protocols Festius de Barcelona.

Resulta, com podem llegir a Nació Digital, que un grup de manifestants, sota el paraigües del concepte "indignats" -quelcom cada vegada més difós-, s'atançaren fins l'acte per escridassar "pan y circo", entre altres estupidesses similars. Sembla ésser que també ho feren el diumenge en l'acte d'inauguració del polèmic monument homengatge als castellers.





Em sembla una vergonya i d'una capacitat intel·lectual nul·la tractar de boicotejar un acte de cultura popular i tradicional com aquest per tractar de manifestar-se contra l'stablishment polític. És ésser estúpid i no voler saber què és allò que t'envolta tractar d'atemptar contra un acte d'aquesta naturalesa. Aquests actes estan documentats des de fa segles, així que la seva relació amb la política actual és inexistent, i respecte el seu cost, us puc ben garantir que és pràcticmanent nul. Algú podria afirmar que és una "coincidència" o que durant les festes majors de la capital és el moment perfecte per fer un acte reivindicatiu, és sembla perfecte, de fet, sóc dels primers que reclama que un pregó de la Mercè sense manifestació no és un inici de festes majors d'estiu; ara bé, i utilitzant aquest mateix exemple, aquestes sempre han estat respectuoses amb els actes de cultura popular i tradicional, faltaria més!

Si el que volien era atacar els poders fàctics per la nova versió del panem et circensis a veure quan actuen de veritat i els veiem manifestant-se al voltant del Camp Nou o de Cornellà-El Prat abans d'un partit!

Em sembla d'una vilesa ingent tractar d'atemptar vers els actes de la cultura popular i tradicional catalana, uns actes fets per la voluntat i l'estima d'unes persones que dediquen hores, esforços i calés per mantenir viva la nostra cultura i que pateixen, igual que la resta de ciutadans, les decisions polítiques. Però ja se sap quan una persona fa una acció sobiranament estúpida ho fa pels més alts motius, com deia O. Wilde.

Només dues coses són infinites: l'univers i l'estupidesa humana, i no n'éstic segur de la primera. A. Einstein.

1 comentari:

Raquel ha dit...

Quan ho vaig llegir no m'ho podia creure. Em vaig indignar. És el pitjor que es podia fer.
Si no defensem nosaltres la nostra cultura, qui ho farà?

No era el moment.

Com dius, tot això ve per ignorància. Potser perquè nosaltres tenim la sort de viure la nostra cultura de primera mà, sabem de sobres que aquest acte era el menys indicat per fer la protesta.

Una vergonya. Una gran equivocació.

Raquel