divendres, de febrer 24, 2012

Nova era a Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona després de la Qüestió de Confiança


Ahir es va procedir a la votació de la qüestió de confiança a la junta de la Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona. El resultat fou clar: la junta no assolí la confiança necessària per mantenir-se al front de l'entitat. Les conseqüències? El temps ens ho dirà.

La vetllada d'ahir fou una situació extraordinàriament tensa i poc agradable. A les prèvies es notava el neguit per tot allò que comportava la situació: haver-se vist obligats, una sèries de colles, a demanar a aquesta qüestió de confiança degut a la derrota que prenia la direcció de l'entitat. La tensió quasi de faccions, fomentada des de la segregació que fomentava el “amb mi o contra mi” de la junta (només cal tenir present l'esbiaixada i tergiversadora convocatòria per a l'assemblea, es podia, com diu el tòpic, tallar amb ganivet.

Fou la d'ahir una assemblea poc reeixida. Al final fórem un 63% de les colles membres les que assistírem a l'assemblea, de fet, i veient els resultats de la votació, les dades són, pràcticament, les mateixes de les de l'última jornada electoral (inici de la greu malaltia de la nostra estimada entitat). M'agradaria saber què en dirien al respecte els analistes si això fos de rellevància mundial. A més a més, crec que, ¿potser per la por a perdre o perquè tothom per una vegada prenia consciència de la greu situació?, les intervencions foren de poca volada; com si es volgués convertir el tràngol en un repte a primera sang i no a mort. I com deia una samarreta ahir, allò era un assumpte de vida o mort. Tot i que hi ha qui també creu que no era si més no la crònica d'una mort anunciada.

Jo crec que les raons dels promotors de la qüestió de confiança es podrien resumir en (tot i que l'exposició no acabà de palesar-ho):

  • La manca democràtica que aquesta junta ha suposat per l'entitat, ja que s'han pres decisions, fossin positives o negatives, sense el coneixement ni el consentiment de l'assemblea.
  • Una posició de manca de respecte de la junta vers els representats de les colles, dins i fora de les assemblees, pel fet d'ésser oposició.
  • Haver amagat informació a l'assemblea i haver-la donada només quan certs socis han demanat explicacions.
  • Haver donat informacions contradictòries en diferents assemblees i acusar de mentir qui assenyalava aquesta situació.
  • Una gestió inadequada dels assumptes interns.
  • Una organització nefasta de certs esdeveniments d'importància.
  • La generació i propagació de rumors, infundats, generadors de violència i mala maror en el si de l'entitat.

Front això, la junta replicà amb el seu discurs que hem viscut durant dos anys: tergiversació maniquea i victimisme arribant al paroxisme al afirmar la presidenta que si no eren benvolguts ells agafaven el seu programa i se'l guardaven a la bossa i prou. Quin programa? Aquell que presentaren dient “Nosaltres ens presentem perquè no volem que el Natxo torni a ésser president”? Que ningú oblidi aquella nit perquè fou l'inici de molts dels mals actuals.

Simptomàtic d'aquesta manera de fer, i ja tornant a la nit d'ahir, fou l'encesa intervenció des de la junta en les rèpliques i contrarèpliques, que ells mateixos hagueren de frenar-se. Res de nou en la conjuntura de l'Infern en els últims mesos. De la mala gestió també podria ésser exemple la poca claredat amb certs aspectes del funcionament de la jornada d'ahir, tot i considerant les dificultats degudes a la manca de legislació específica no es podien tenir dubtes respecte quòrums, cens, votació, recompte. I, novament, ens assabentem, quan no toca, de dades referents a la gestió de l'entitat. Els números no s'havien de presentar ahir, tot i que serviren per escoltar el primer comentari positiu vers la junta anterior.

A l'altra mà trobaríem les, des de la meva humil opinió, intervencions reeixides d'en Jaume Quiles, d'en Jordi Ullate i el representant de Diabòlica.

No puc obviar que, novament, es carregaren les tintes vers dos ex-presidents, el Sr. Ullate i un servidor, com si fóssim dues encarnacions malignes amb l'únic desig de fer mal a aquesta entitat. Tot i que, òbviament, no mereixerien cap comentari, aquestes estultes opinions, a més de falses, han generat una ferida molt gran a Coordinadora.

Sigui com vulgui, al final s'arribà a la votació i, com he dit prèviament, els resultats foren pràcticament els mateixos de la nefasta jornada electoral de la vigília de Sant Josep de l'any 2010. A la pregunta, òbviament, i seguint l'estil de la junta, incorrectament redactada, Dónes la teva confiança a l'actual junta de la Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona? (ara parlo de memòria, quan aconsegueixi les dades oficials les ajustarem) 22 sí, 13 no, 6 blancs/nuls sobre 41 colles acreditades, generant-se 24 abstencions. Això significa que la junta no té la confiança de l'assemblea ja que necessitava una majoria absoluta respecte el cens, és a dir, 33 vots “sí”.

Fins aquí hauria d'haver arribat la vetllada. S'aixeca acta, s'acorda que l'actual junta presentarà els números, que pertoca fer-ho entre gener i febrer, habitualment es feia al febrer però amb l'extraordinària sembla que no es podia fer l'ordinària, i es convocaran eleccions. Però no fou així. Això que havia de succeir sí succeí; emperò, un reguitzell (cinc?) de colles decidiren, millor dit, ja portaven decidit, abandonar la Coordinadora perquè creuen que es no no es veuen defensats ni ells ni els seus interessos dins de l'entitat. Crec que això no tocava ahir, i que calia esperar fins la propera reunió. A aquestes colles (pioneres de les que les seguiran?) se les podria acusar que elles sí han marxat quan les decisions no els han agradat, quelcom que alguns han esgrimit més d'una vegada envers aquells que manifestaven oposició respecte les decisions de la junta. Òbviament, cadascú és lliure de fer allò que cregui més convenient. Ara bé, també cal dir totes les veritats, com per exemple que, i és sabut que certes colles de Barcelona fa temps que somniaven fer una Coordinadora de colles només de la ciutat de Barcelona, aquest projecte s'estava, com a mínim gestant i ja s'havien fet contactes, fa força mesos, per tenir un primer president “de prestigi”. Així que potser alguns que semblava que haurien de plorar la derrota d'ahir ja estan celebrant una possible victòria.

Els temps presents i futurs per a la Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona no són gens afalagadors. Són i seran molts durs; però estic plenament convençut que hi ha moltes persones, en nom de moltes colles, que lluitaran per dur aquesta nau a bon port, o si més no, al millor port possible. Encara estem immersos a la tempesta que ha provocat la mala i inconscient gestió de l'entitat, espero, emperò, que ara voldrem bogar tots plegats per trobar un bon rumb cap a la destinació somniada.


P.S.: Voldria fer un aclariment personal: El meu comentari respecte a resposta que vaig dir que el company Jan Ribalaiga encara no m'havia donat (referent a la formació de candidatures de les passades eleccions) fou, crec segons la conversa ulterior, erroni. Vaig fer referència a una altra persona. Et demano Jan, novament, disculpes. Errare humanum est.

P.S.II: Per si algú vol saber-ho les colles que abandonaren ahir la Coordinadora foren (si no em descuido ningú): Barri Gòtic, Kinta Forca (amb el mateix escrit?), Poble Sec (amb dos càrrecs, inclòs Presidència a l'entitat), Tarascaires i Guspires de Sants (amb dos, ara mateix, càrrecs a la junta).

Corol·lari: Espero i desitjo poder seguir lluitant per un millor món de la cultura del foc a Barcelona com a representant de Diables de Les Corts, la colla a la que pertanyo. Continuarem cremant petit qui peti. Sempre lluitant fins a la victòria.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

per fi el diables sordo amrxa de coordinadora¿?

qui esta al cap davant de Gòtic¿? i de les colles que marxen¿? el mateix que inventa premis i li dona a les seves marionetes.

es un bon començament per tirar endavant un bon projecte, però no pas la fi de la guerra, recordem que tot aquestes titelles les mouen des de dalt, aquesta mateixa gent que us tindreu que sentar davant d'ells per negociar algo que per ells serà inegociable.

Kim ha dit...

Up the irons!

Ha estat un viatge amb molta merda pel camí, i la que queda. Si ha d'existir una entitat (jo em nego a dir-li coordinadora) de gestió d'espectacles de foc governada per l'ICUB, que així sigui.

Jo el que veig és que, des d'ahir, la Coordinadora torna a ser la Coordinadora de Diables de Barcelona: independent, neta i amb molt per oferir a la societat catalana.

Anònim ha dit...

Les colles que van marxar no van explicar els motius? Puc "entendre" la ofensa de les colles de membres de la junta però el motiu de les colles de gòtic, tarascaires i quinta forca no. I no em vingueu amb la paranoia de la ma fosca de l'ICUB, que ara mateix se'ls enfot tot...

Anònim ha dit...

Dejar muy claro que Diable sordo, no publica por las charla que tuve hace dias con un antiguo compañero, pero por alusion directa dire que las collas de fuera de barcelona por fin han conseguido su objetivo de no salir a la merce,

Natxo ha dit...

Agrair les visites i els comentaris, llàstima que tres dels quatre no van signats.

Jo també crec que el camí, especialment aquests dos últims anys, de la Coordinadora no ha estat fàcil; però no oblidem que la seva història està farcida de moments difícils que s'han superat. M'agradaria pensar que n'hem superat un gran escull i que podrem assolir una certa estabilitat, però no sé si serà possible. Sigui com vulgui, lluitarem, novament, per això. Els propers mesos no seran gens fàcils, tampoc.

Les colles que varen marxar, varen dir que no es sentien respectades, ni ben acollides ni els seus interessos defensats dins de l'actual Coordinadora. Potser aviat tothom podrem llegir els escrits.

Respecte si el Diable Sordo marxa o no de la Coordinadora, ni ho sé ni m'importa: no em semblen interessants els trolls informàtics.

oriol jose ha dit...

Estimats companys de coordinadora de diables i besties de foc de Barcelona, fa temps que compartim diversió, cremades, alegries, decepcions i precisament aquesta ultima, es la que ens a fet tocar fons.
Hem trobo en la situació de expressar el que sento, se que aquesta gent que profana, insulta, desprestigia, enganya i que manipula, se les farà venir be com sempre, per cagar-la a la porta dels altres, portem anys discutint el tema de la mercè, on fa anys que las votacions son sempre les mateixes i recordo que persones manipuladores han portat la contraria a la assemblea fent lo que ells creien mes correcta per las seves amistats.
Simplement com a membre de la junta crec que puc dir, que hem sento orgullós de haver fet lo que hem fet i haver actuat com hem actuat crec que poca gent de altres juntes poden dir el mateix, crec que la qüestió de confiança tal i com va dir algú de Hospitalet, -os ant parat una trampa i hem sento utilitzat sembleu vedells guiats cap al escorxador, això es un engany.- Simplement llençar una reflexió, segur que harem nosaltres el vedells?.
Una de les coses que diuen es que a la coordinadora li esperant temps difícils, cerc que si i mol difícils tornant en les mans que crec que tornaran, però sempre queda la esperança, que la gent senti el seny i un cop de tan en tant prengui la decisió correcta, tot esperant que sigui el millor futur que li pugui esperar a la coordinadora.
Recordo unes paraules de un anònim, Que las colles de fuera de Barcelona por fin han conseguido su objetivo de no salir a la mercè, nois espero que pasi lo que pasi podeu estar tan orgullosos com puc estar jo del que hem fet, però recordeu si las coses no van be, quins han sigut els verdaders promotors de aquesta bogeria, recordeu que tenen noms i cognoms.

Eduard Carbonell ha dit...

Benvolgut company,

N'estic fart ja de sentir substantius com: manipulació, engany, desprestigi, bla bla bla... i també de sentir noms propis com Hospitalet, per exemple.
Jo, que tinc nom i cognoms, em vaig fer anomenar diable ara ja farà uns quants anys, perquè m'agradava aquest món, m'ho passava bé, feia disfrutar (o ho intentava si més no) a la gent, coneixia gent nova i aprenia coses noves. A sobre de quant en quant "queia" alguna cerveseta que una altra... que més podia demanar????
Aquests eren els fets pels quals jo vaig acabr en aquest món.
Amb el pas del temps, vaig anar copsant mica en mica que les relacions institucionals són complexes. Ho són al treball ho són a la comunitat de veïns i ho són com no en les reunions/assamblees d'aquest fantàstic món.
S'ha de ser conscient que com més persones hi han més opinios, algunes ens agradaran més d'altres no tant, algunes les rebatrem, altres no, algunes les acatarem i d'altres, no.
Quan formes part del grup de treball de persones que són les encarregades de dirigir, portal les rendes d'una empresa, societat, entitat o associació d'entitats, i aquest mateix grup de treball es resol per un procés electoral has de tenir clar dos principis; PRIMER: saber que no tothom t'haurà votat, per tant has d'"agradar" al qui no t'ha votat i refermar la confiança de qui ho ha fet i SEGON: tant les persones que t'han votat com no, tenen tot el dret a dir-te si ho estàs fent bé o no. D'això se'n diu democràcia. Per tant, es resumiria en dret de vot i veu i si no m'agrada sentir veus, no m'hi poso.
La colla de la que formo part (i no la meva colla, perquè no és meva) va marxar lliure i democràticament de l'associació d'entitats, diguem-n'hi Coordinadora, perquè l'entitat a la que jo representava i legítimament n'era portaveu a la assamblea - Diables i Diablesses de la Florida - creia que el grup de treball encarregat de dirigir, dinamitzar i vetllar pels seus associats, d'ara en endavant la junta, no estava actuant correctament. Hi ha tres maneres bàsiques de fer les coses malament: desconeixement o manca d'hàbit, involuntarietat i al·levosia i premeditació. Les dues primeres les deixarem passar, tots alguna vegada hi hem caigut - i dic hem perquè m'hi incloc - però la última no, perquè pensem que és un acte irreverent i greu.
Com en el seu dia vem votar, també vem mostrar la nosra veu, resumida en una carta que jo mateix vaig llegir a l'assamblea i que, penso va ser correcte. És mes, va ser correcta perquè aquella era la veu de l'entitat que jo representava en aquell moment a l'assamblea; si hagués parlat en veu pròpia, pots estar segur que no hagués estat tant correcta.
El fet que la colla que represento marxi de Coordinadora és un acte legítim, hi han molts motius. El més trist, que no m'hi sento representat allà dins, que m'han fet fora, m'han "banejat". Només sóc una xifra i un crèdit a final d'any. Realment pots arribar a posar-te en la meva pell??? Hem deixo hores de son, d'estar amb la parella, d'anar a concerts, a veure partits de futbol, no ho faig cobrant, realment em deixo els 4 rals en cerveses i entrepans i a sobre dins la comunitat d'"amics" d'aquest món, allà on m'ho passo bé, allà on tinc legalment un organisme que donc per suposat que fa el bo i millor davant de tercers no compleix amb un mínim i a sobre ho fa amb al·levosia, em gira l'esquena i em fa el buit més gran... com et penses que em sento??? Com se't queda el cos???

Eduard Carbonell ha dit...

Aquest es el motiu pel qual estic tan emprenyat. Es porten els contextes al terreny personal, es desqualifica públicament, es fan màrtirs allà on creixen herbes...a mi em parleu de manipulació??? a mi em parleu d'engany??? Qui enganya i qui és l'enganyat??? I a sobre de tot aquest núvol "kington" de mal rotllo desplegant les ales el nom d'Hospitalet i l'espasa de Santa Eulàlia, a no, per aquest camí no company.
El dia del correfoc de la Mercè (oh, he dit aquel nom sí, tothom el té al cap) van haver-hi colles que lliure i pacíficament van manifestar-se contra allò que no creuen just. Van manifestar-se perquè encara creuen en Coordinadora com a tal, sinó, hi havien concerts i partits de futbol a la tele. I dic lliure perquè ningú els va manipular per estar allà, i pacíficament perquè no anaven carregats de còcktels Molotov per llençar als carros, com algún "il•luminat" per ser elegant va manifestar.
El dia que es presenta l'escrit proposant una qüestió de confiança a la junta és perquè les entitats es qüestionen el tarannà de la junta i legítimament es presenta a assamblea. Tornem enrera als punts aquells...vas fent memòria??
El fet de pensar "son 4 desgraciats i no passarà d'un cop de puny" donant per suposat que la feina s'està fent ben feta i jo em quedaré a la meva cadira és un altre error greu. El fet de voler donar un tomb de 180º a la situació veient-les negres és un altre error greu. El fet de tergiversar la situació (ara els dolents sóm nosaltres) és un altre error greu... i el fet de marxo perquè no m'agrada, pataleta i clavo l'espasa no és un error greu, perquè un error greu és humà, això no té nom.
Qui és David i qui és Goliath ara???

Sincerament,

Reflexionem-hi

Eduard Carbonell