dimecres, de juliol 22, 2009

una altra sorpresa científica!!!

la Natura no deixarà mai de sorprendre'ns. les seves fronteres són, i seren sempre, difuses. l'enteniment humà -si això és possible que existeixi- serà sempre un pobre infant desvalgut davant les sorpreses que la Vida anirà deixant, com si fos una gimcana de coneixements, a les cantonades de l'esdevenidor.

ara ja fa un temps us vai' penjar una imatge -al final de l'escrit (aquí) sorprenent i amb un significat sorprenedor. [no us posso el text perquè encara és sota pagament -però si podeu tenir accès a un servidor que accedeixi a The Lancet, aquí]. El que s'observa a la imatge és una persona, adulta i amb una vida normal, emperò que presenta un ventricle lateral massiu (això fa que la imatge que dóna sembli que un 75% aprox del que seria la massa encefàlica no aparegui; perquè no hi és!)

doncs bé, a PNAS apareix un article (link) que torna a sorprendre'ns. Es tracta d'una nena, actualment de 10 anys, que nasqué amb un sol hemisferi cerebral. Tot i això els problemes que sembla presentar són: certes convulsions mioclòniques del costat esquerre -fet pel qual es descobrí l'absència de l'hemisferi dret quan ella tenia tres anys-, així com manca de moviments fins de la mà esquerra amb certa debiliat del mateix costat. Tant és així la normalitat de la vida que fa la nena, que ha pot realitzar actes de bilateralitat com patinar i anar en bicicleta; i és perfectament escolaritzada.



Aquest text ens permet observar la gra capacitat plàstica que les estructures encefàliques presenten; així com la seva adaptabilitat durant els procesos generatius.

Gaia continua mostrant-nos el seus misteris increïbles a cada passa...

no és màgica la vida? no és el camí del coneixement un camí sens final? no és tot plegat genial?



podeu llegir el paper aquí

si preferiu la notícia en castellà a DiarioMédico, aquí la teniu. (cal regristar-se, és gratuït)

1 comentari:

Magda ha dit...

Natxo, em sembla que ens hauràs de venir un dia al Club de Lectures de Ciència de la Biblioteca Miquel Llongueras -el blog també és al llistat com al teu- i fer-nos cinc cèntims d'aquestes coses tan interessants.