dissabte, de setembre 05, 2009

ens juguem la vida

Avui dissabte 5 de setembre a Barcelona (18h Plaça Urquinaona) comença la Manifestació sota el lema Farem les festes amb foc. Peti qui Peti per la defensa del món de la cultura del foc.

aquí la convocatòria oficial.

aquí la Nota de premsa.

Us adjunto la carta de la Presidència de Coordinadora:

Companyes i companys de foc;

vivim les hores incertes de la foscor. L'obscuritat amenaça la llum del nostre foc; sols la nostra força de voluntat ens pot permetre renàixer de les cendres, novament.

En el 2003 s'inicià un llarg camí d'un procès regulador amb el que no haguéssim estat en contra si s'hagués volgut comptar amb la nostra participació. El món de la Cultura del Foc hem volgut sempre una legislació lògica, justa i consensuada que nostre àmbit d'actuació; per una salvaguarda de la nostra tradició i del nostre futur.

Ningú no pot oblidar que ara fa una trentena d'anys, amb la recuperació de les llibertats i de la nostra cultura com a poble i nació, a la ciutat de Barcelona es batejava, amb el nom de Correfoc, una activitat avui en dia present, i imprescindible, a totes les festes majors de tot els territori nacional. Emperò, això és sols la punta de l'iceberg. Aquesta festa del correfoc era una nova versió feta pel propi poble, per gaudi del propi poble, tal i com es construeixen les tradicions, de la nostra llarga història de vida al voltant del foc a tot arreu dels Països Catalans. Era una aportació més a la nostra cultura del món del foc, com tantes i tantes han lluit, llueixen i lluiran a la nostra terra. Tothom sap, i plenament orgullosos n'estem del fet, que un actuació amb foc tant emblemàtica com la Patum és Patrimoni Cultural de la Humanitat, i més de cinc segles d'història la contemplen. Com centenaris també són els Balls de Diables que es conserven i es mantenen vius a diferents regions de Catalunya. I si ens submergim a la nostra Història trobarem referents escrits quasi mil·lenaris de celebracions amb foc. I això és així perquè la història de la humanitat no es pot entendre com a tal sense la presència del foc; i la cultura de la Mediterrània n'és un clar exemple.

És per tot això que demanem que se'ns escolti, perquè la veu del món del foc -amb o sense pirotècnia- sigui escoltada i respectada. Perquè som Cultura Popular Tradicional d'arrel Catalana. Aquesta és la nostra herència com a poble i la nostra obligació és manternir-la viva per llegar-la a les properes generacions.

Aquestes properes generacions que, seguint la tradició, des de ben petites ja en són part activa. I és aquesta, la possibilitat que continuin formant part activa de la tradició, la més important reivindicació que cal fer. No es pot entendre cap acte de la nostra cultura que no impliqui directament i de forma activa els nostres infants. Elles i ells són el més important actiu de qualsevulla nació; i cal que sàpiguen, estimin, respectin i entenguin qui som, d'on venim, per poder preparar el nostre esdevenidor.

És per aquesta necessitat de salvar la nostra Cultura del Foc que Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona, conjuntament amb totes les entitats del nostre àmbit, hem continuat lluitant. Ara, una vegada presentades les esmenes a la proposta de transpossició , restem a l'espera del que el Ministerio valorarà i propossarà al Consell de Ministres.

És per aqust motiu que el dissabte 5 de setembre tothom que estimi la Cultura del Foc i els costums de la nostra terra cal que participi de la Manifestació a Barcelona convocada per l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya sota el lema “Farem les festes amb foc, peti qui peti” per recordar que som vius i pensem estar-ho sempre.
Perquè la única batalla que es perd és aquella que s'abandona; siguem totes i tots i continuem lluitant per salvar allò que som.

VISCA CATALUNYA i VISCA LA CULTURA DEL FOC

Natxo Barrau i Salguero
President de Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona


3 comentaris:

Raquel ha dit...

punt i coma




Allà estarem, per lluitar pels drets de la nostra cultura i el nostre país.


Molts ànims, amor! Encara que no em vegis saps que esatré allà amb tu en tot moment.

Magda ha dit...

Doncs fa una trentena d'anys jo era diable d'una de les primeres colles quan aquestes coses es podien tornar a fer.

No sé per què han de perseguir aquestes festes pel fet de tenir foc i deixar perviure ls que són de crueltat amb els animals i a més dir-lis.

Sembla que tinguin el cap girat i les idees també!

Natxo ha dit...

doncs mira jo sóc membre des de fa ja deu anys, crec de Diables de Les Corts, i ara presideixo la Coordinadora de Barcelona; i per desgràcia, hi ha massa polític que no sap ben bé què cal fer per defensar un poble i el que això implica. On vares estar tu fent de diable, si no és indiscreció?