dimecres, de desembre 16, 2009

650 anys (molts més que d'altres...)



Ara que tornem, per enèssima vegada, a parlar de l'encaix de Catalunya dins d'Espanya; eterna discussió que s'ha vist estimulada per les consultes populars que s'han produit al llarg del territori nacional des del tretze de setembre.

I mentre això succeix, celebrarem els 650 anys de la Generalitat de Catalunya; aquest òrgan de govern nascut a final del segle XIII, coneguda llavors com a Diputació del General, des del XVI rep el nom de Generalitat, i que sorgeix del pactisme, tant català, constitucional.

aquí un link al respecte dels 650è aniversari.

Aquí teniu una pàgina de la pròpia Generalitat de Catalunya on fa un breu repàs històric.

El 22 de desembre l'executiu es reunirà a Cervera i s'inaugurarà una exposició commemorativa. Cal tenir present que els actes s'iniciaren a a la Paeria d'aquesta ciutat el 29 de maig, ja que fou a Cervera on el 19 de desembre de 1359 es creava la Diputació del General (tot i que havia hgahut alguna creació prèvia ad hoc).

Cal fer esmena de l'acte del 3 de juliol d'enguany on es commemoraven els 350 anys del Tractat dels Pirineus, amb el que s'esquinçava Catalunya. I no oblidem que la Generalitat, que esdevingué al segle XV la més important institució política del país, havia tingut presidents nord-catalans.

També es publica el llibre 650 anys, 650 imatges de l'historiador Josep M. Solé i Sabaté.

Aquesta vegada estic d'acord amb el (ex)president Pujol quan digué el 14 de juliol lamentà que el govern no commemorés prou l'efemèride ni l'aprofités per "fer pedagogia i contrarestar el risc que es vagi convertint merament en un òrgan administratiu i perdi el seu contingut emotiu i patriòtic".

Aquí us deixo una ressenya blocaire.

Val a dir que aquesta institució i el poble que representa és més antic que no pas això que es decidí anomenar Regne d'Espanya.

Que ningú oblidi la nostra pròpia història. Som i serem!

3 comentaris:

Raquel ha dit...

Val a dir que aquesta institució i el poble que representa és més antic que no pas això que es decidí anomenar Regne d'Espanya.

Que ningú oblidi la nostra pròpia història. Som i serem!


Com diu la cançó: mai no he cregut que per ser d'un país fos necessari demanar permís.


Som el que som i qui no ho vulgui veure que es faci fotre. Clar i Català.

Patricia ha dit...

Felicitats pels 650!!!

Unknown ha dit...

I tant Catalunya te mes de 1000 anys i aixo no ens ho podra treure ningu..

VISCA LA TERRA!!!!