dijous, de març 31, 2011

Coordinadora de ¿Barcelona?Ara fa vint-i-cinc anys es fundà la Coordinadora de Colles de Diables de Barcelona motivada per la voluntat d'organitzar la Trobada de Catalunya i el desig de participar en l'organització de les festes de la Mercè de la ciutat comtal. A manca d'un llibre amb la història de la entitat (podeu llegir aquest breu apunt també podeu, per exemple, cercar el llibre del Fotomercè 2004).


Ningú pot negar que aquella entitat, ara Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona ha esdevingut un dels ens de cultura popular i tradicional d'arrel catalana més importants arreu dels Països Catalans. Però com totes les entitats d'aquest tipus té les seves dissensions internes, i en aquests moments en trobem davant d'una nova situació compromesa.

Embarcats, o millor dic, embarrancats amb els problemes per a la celebració de l'aniversari (oh, la crisi... la crisi i la manca de lideratge útil), encara amb damocliana espasa de les conseqüències de la "directiva europea del foc" damunt els nostres caps s'ha obert la pandoriana àmfora de la Mercè.

La Mercè? Sí. La mare de tots els correfocs continua essent una batalla dins de Coordinadora. Des de la seva fundació com a entitat n'han format part colles de fora de la pròpia capital de Catalunya (aquí si parleu amb "viejas glorias" us explicaran, a més de moltes -i algunes de molt interessants "batalletes"- diferents motius). A més a més la Coordinadora ha continuat acceptant colles de fora de la ciutat; òbviament, perquè així ho permetien els seus estatuts. De fet, fins a 40 km des de Barcelona és l'àmbit de l'ens. I no tractem d'enganyar-nos, tot i que molta gent continua creient que els actes propis i importants de l'entitat són les Trobades, el Correfoc (de la Mercè -com a acte originari amb aquest nom el sintagma hauria d'ésser innecessari) continua essent la moneda desitjada per tothom. Emperò, la gallina dels ous d'or cada dia és més magra i vella, i podria fer bon caldo, però potser no arriba per a tothom. O si més no, això pensa molta gent.

El que és cert i innegable que cal revitalitzar els correfocs de les festes majors de Barcelona. Des de fa uns anys aquesta guerra, gairebé més guerra de guerrilles que no front en camp obert, ha vist victòries i derrotes; però aquesta nit en la reunió mensual de l'entitat poden saltar no ja espurnes sinó autèntiques fogueres de foc grec, i no és sols un joc de paraules.

Hi ha situacions que enquistades des de fa temps provoquen a la llarga conflictes pitjors. Aquesta nit no sols es parlarà de l'article 47.1.2 del nostre règim intern, aquesta nit molta gent hauria de treure's les màscares i parlar obertament, cal que totes les entitats que en formem part diguem la nostra. Ara bé, també cal saber dirigir no ja sols la reunió, sinó l'entitat perquè aquest vaixell no pot brandar més i cal saber cenyir per aprofitar els vents (en aquests moments gairebé d'encalmades, però on se sap que poden haver més amotinaments).

La Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Barcelona ha de trobar un posicionament intern, consensuat, però per això cal un diàleg constructiu i abandonar les lluites fratricides.

I per què? Doncs perquè aquesta nit tornarem a escoltar que les festes de la Mercè són les festes de Barcelona i per tant sols les colles de la ciutat haurien de participar (recordarem que existeixen colles de la ciutat que no són membres de Coordinadora?). Hi haurà qui parlarà del dret de les colles fundadores tot i que no siguin de la ciutat. Parlarem del paper que les colles fan dins l'entitat: treballar més o menys durament o sols xarrupar la mamella. Es tornarà a parlar de per què entren colles de fora de la ciutat i de tornar a canviar estatuts i reglament de règim intern i... potser com en ocasions anteriors o no s'arriba a cap acord o com es vota a mà alçada per controlar segons quins vots (ah, les famílies!), no són entitats sinó persones individuals qui voten... O potser aquesta vegada m'equivoco. Sigui com sigui i sabent que per descomptat s'arribi o no a un acord hi haurà les reunions ulteriors, tots sabem qui serà el responsable de tots els mals de l'entitat...Per cert algunes dades resten per ésser modificades. Simptomàtic?


4 comentaris:

Anònim ha dit...

Com a mínim el teléfon es correcte! jejeje. Completament d'acord en tot lo expressat en aquest post. Molt ben trobades paraules.

Jordi Ullate

Raquel ha dit...

L'Ullate deixant rastre, molt bé molt bé!

La veritat és que la reunió d'ahir em va decepcionar força: esperava més sang i per això hi vaig anar. Digueu-me mesquina, però de tant en tant ja va bé ser espectadora d'un espectacle grandiós com pot arribar a ser una reunió de Coordinadora.

Però està bé de veure que hi ha colles, fins i tot de fora de la ciutat, que veuen que el correfoc de la Mercè és massa massiu i cal posar ordre.

Ja veurem com acaba tot plegat i quins són els criteris que finalment se segueixen.

P.S: no oblidem, que és sabut per tots!, que les colles de fora de Barcelona volen entrar a la Coordinadora de Bcn pel sol fet de poder cremar al correfoc de la Mercè, com si ells no tinguessin correfoc a la seva ciutat...
Si ara es decideix que colles de fora no cremen, a veure quantes segueixen formant part de l'entitat...

Natxo ha dit...

És cert que fou una reunió una mica decepcionant ja que molts pensàvem que seria una reunió força més tensa.

En el fons vàrem tornar a viure una reunió de Coordinadora típica: unes poques colles (mitjançant els seus representants) donen la seva opinió i gairebé es converteixen en creadors de corrents d'opinió. Potser de vegades s'opina massa aviat, però també pot ésser degut a la passivitat de certs representants.

Sigui com sigui fou força tranquil·la. Ara bé, si aquesta conversa no hagués estat programada, com haguessin rebut les colles la decisió de l'ICUB? I respecte això, m'agradaria, sabent les habilitats per mostrar un pla B que tenia l'actual presidenta, quin grau d'oposició exercí.

Un altre aspecte que em sembla paradigmàtic de la reunió fou que no es parlés de l'Aniversari.

Ara caldrà veure fins on arriben les seves intencions d'ésser tan rigorosos amb el reglament.

Potser ara s'aturarà l'entrada massiva de colles a Coordinadora que s'havia produït durant els últims anys, però no crec, si més no en un futur pròxim, que hi hagi baixes (voluntàries).

A l'espera del projecte que presentarà la comissió em pregunto què s'ha fet, o millor, què és podria dir amb el projecte que digué el Pere fa temps d'un correfoc per les antigues muralles.

I continuarem esperant que algú ens continuï informant respecte la situació generada per la nova normativa.

En definitiva, molta xerrameca a les reunions, tot i que són menys colles les que participen de les que haurien, i al final tot sembla restar igual.

Natxo ha dit...

Afegeixo una conversa per facebook:

http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10150147139093565&id=589293564

Fidel Herrero Ruiz A veure si us queda clar a tothom. El simple fet que les colles de fora de Barceolna vulguin cremar a la Mercè no és perquè ens vingui de gust participar en un correfoc "gran" per demostrar res ni per interessos propis de volguer assistir-hi. Potser els de ciutat haurieu d'aprendre de la gent d'altres llocs que el fet que la gent vulgui cremar a un correfoc no és per protagonisme sinó per ensenyar la nostra cultura a la gent que viu aquí i encara no sap el què tenen o simplement de turistes que passin per qualsevol lloc i vegin un correfoc. Us asseguro que la gent pregunta. Per mi la Mercè us la podeu confitar tots plegats, que us penseu que el de Barcelona és un megacorrefoc. Aquest tema es va tractar a la última reunió, i em sembla que molts de vosaltres sabeu que a la Mercè li falta qualitat. Vinga home, sortiu una mica de la capital i aneu a veure d'altres llocs, us asseguro que correfoc de poble no tenen res a envejar d'un de ciutat.

Natxo Barrau Salguero Amb el teu permís Fidel, copiaré la resposta al blog. La meva entrada es centrava en la Mercè perquè criticava el funcionament de la Coordinadora i plantejava idees respecte el que podia passar a la reunió. De fet, comentaris com aquest són els que faltaven l'altre dia. La meva crítica a l'actual correfoc de les festes de la Mercè són per millorar-lo. I sí, he sortit i he vist coses molt interessants, però també cal tenir present les diferents circumstàncies. Jo el que he desitjat sempre és que entre tots plegats millorem. Merci pel comentari-

Ah! Si! Posa'l si vols! Ja m'imagino que faltaven comentaris com aquest, però és que jo ja vaig passar de dir res més al respecte, tio. Em sembla molt trist que per defensar una mateixa cultura per tots ens haguem d'estar barallant entre nosaltres. Ja saps que nosaltres sabem qui sou els qui teniu dos dits de front els qui no dins de Coordinadora. Crec que en comptes de barallar-nos entre tots el què haurien d'aprendre els que volen sortir a la Mercè si o si potser de plantejar-se i unir-se a la resta i plantar cara a la ICUB d'una vegada; perquè si no fotèssin tan el nas segur us sortiria un correfoc de olé!! M'equivoco? :) Ànims, algun dia es tancarà aquest tema, home!

Natxo Barrau Salguero És lamentable que el nostre món, però no varia tant respecte la resta d'àmbits associatius culturals, hi hagi tanta mala maror (a qui i per què li interessa mantenir-lo?). Cal que entre tots, o si més no, entre els que realment creiem que és millorable ho intentem. Aquest escrit volia generar debat perquè la gent opinés.