dissabte, de febrer 24, 2007

PÁIRC AN CHRÓCAIGH


Aquest que veieu a la foto és el Páirc an Chrócaigh -o Croke Park- de Dublin.
És la seu dels esports gaèlics; allà on des de 1920 no es poden practicar esports estrangers. I per què, això? Per què el 21 de novembre d'aquell any, mentre Dublin i Tipperary s'enfrontaven en un partit de futbol gaèlic, el brutal i sanguinari regiment britànic dels Black and Tans entrà al camp i obrí foc. L'excusa era la mort, hores abans de dotze espies britànics a mort de l'IRA. A Páirc an Chrócaigh moriren catorze persones -incloses una dona, dos nens, i el capità de Tipperary que dóna nom a una de les tribunes-.
Aquell Bloody Sunday oneja avui per tota la illa de Tara. Aquesta tarda Irlanda juga el seu segon partit a casa aquest any del Six Nations. La seva casa habitual, Lansdowne Road, és en reformes; i només Páirc an Chrócaigh -nomenat en honor de l'arquebisbe catòlic de Croke de Cashel i una de les tribunes del qual fou construida amb les restes d'edificis derruits pels tancs anglessos- pot acollir tal event. De fet, les entrades per avui, a la revenda es paguen a 2000 €.
El partit d'avui, Ireland vs England, no sols és un partit més devers aconseguir la Triple Corona; farà remoure moltes consciències, tot just quan sembla que, potser, el procès obert als Sis comtats del nord -Northern Ireland- podria continuar tirant endavant.

1 comentari:

Natxo ha dit...

87 anys després del Bloody Sunday, una petita revenja esportiva. Ireland guanyà ahir per 43 a 13.
És la primera vegada que Irlanda li fa més de quaranta punts a Anglanterra; i la primera vegada que el quize de la rosa rep més de 40 punts en un partit del 6 Nations.
Ara mateix no importa un dels temples del nacionalisme fou "ultratjat per França a l'últim minut a l'anterior jornada"; encara que ja no es pugui guanyar el Grand Slam, s'ha consumat una petita revenja.