divendres, d’agost 24, 2012

Reflexions respecte els màxims legals de les penes

Hi ha aspectes de la justícia que hom no pot entendre.

Avui han condemnat a 21 anys de presó a l'assassí confés de l'atemptat d'Oslo i la massacre d'Utøya. Sembla ésser que és prorrogable i que és la pena màxima. Sigui com vulgui, la meva reacció en sentir la sentència no podia sinó ésser estupefacció: un ésser despreciable comet una atrocitat com féu aquest i només se'l condemna a 21 anys?! No m'ho puc creure i no ho puc entendre.

No ho puc entendre perquè per molt que la legalitat sigui la que és, hi ha coses que no es poden entendre, potser perquè existeix un garbuix entre la justícia legal i la Justícia, com si encara no haguéssim superat l'època d'Eumònia (Ευνομια), Dice (Δίκη) i Temis (Θεμις). Esperem que el nostre sistema legal sigui just, obviem que no existeix una única Justícia, o si més no, no hem sabut trobar-la, però desitjaríem que ho fos.

Amb aquest mateix problema topem quan per actes de lesa humanitat una persona és ajusticiada i se l'imposa una pena que pel nombre d'anys és un equivalent a la perpetuitat, emperò, aquell estat té un màxim legal d'anys que una persona pot restar a la presó, i a més a més, respecte d'aquest màxim comença a rebre la reducció de pena per “bona conducta”. O sento, però em sembla una errada, una vergonya i una manca de respecte a les víctimes.

Sigui com vulgui espero que ésser indignes com aquest no vegin els seus ossos fora de la presó només quan surtin amb els peus per endavant i que mai més haguem de patir una tragèdia com la què provocà.