dissabte, de novembre 25, 2006

128è President de la Generalitat

La Generalitat niaxí de la necessitat de les Corts Catalanes de mantenir una estructura permament que administrés els impostos pagats al Comte-Rei. En 1359 Pere el Cerimoniós reuní les Corts a Cervera, on foren elegits els tres primers representants dels tres estaments: l'eclesiàstic, el militar i el reial o popular. Berenguer de Cruïlles fou el primer president. El 1412, Ferran d'Antequera la dotà de més poder i funcions.

La Generalitat cumplí amb les seves funcions de fer cumplir i defensar les constitucions catalanes.

Des de el 1359 fins al 1714, la Generalitat de Catalunya fou regentada per 121 persones vinculades a l'estament eclesiàstic.

Durant aquests 355 anys tots els presidents foren del braç eclesiàstic. D'aquests 13 foren no nascuts al territori que avui és Catalunya -molts sí ho renen dins les terres de la Confederació Catalano-Aragonesa i els seus territoris-. Dos d'ells eren nascuts a Andalusia.

Des de la recuperació de la Generalitat, el 1931, els presidents ja no foren del braç eclesistic sinó democràticament elegits -exepció feta del president Irla per motius polítics-.

cançó del dia: Catalunya Comtat Gran