dilluns, de febrer 09, 2009

7/II/2009

El passat dissabte es congregaren més de 10000 persones -segons la policía local- a Berga (població de 17 mil habitants) per a reclamar respecte i defensa de les tradicions dels Països Catalans amb l'ús de foc i pirotècnia. En la mateixa data, també es feien a Castelló de la Plana i a Palma de Mallorca.

Val a dir que com a acte festiu i reivinidactiu assolí allò per a lo que fou pensat: iniciar la cursa -massa tard perquè qui ens havia d'escoltar no ho feia tot i que ara s'omplin la boca dient que fa dos anys que hi treballen- devers la defensa de la nostra cultura; Perquè ningú ho dubti ni ho oblidi: correfocs, balls parlats de diables, bestiari, Patum, etc... és cultura; i és cultura popular i tradicional d'arrel catalana. I, tanmateix, donar ressó mediàtic de la nostra complicada situació.

Fou molt maco poder gaudir de la imatge de la plaça de Sant Pere a Berga plena de gom a gom -amb moltes persones fora de la plaça, i no sols les companyes i companys de Bestiari que feien la plantada al passeig de la Indústria-; tots seguint les consignes per demostrar, com deia una pancarta: No volem cremar la terra, sols defensar una festa. Una de les nostres festes.

Ara no és el moment de cercar medalles ni triunfalismes; sols val la feina conjunta; no ens podem permetre dissencions -tot i que hi ha certes pors-. Cal defensar el nostre dret a fer els nostres actes culturals i/o festius com nosaltres sempre els hem fet; cal permetre que la nostra canalla -la ciutadania adulta del futur- pugui gaudir de les nostres tradicions; cal que podem continuar enfortint el nostre associacionisme -arrel de tantes victòries ciutadanes al nostre país-; i caldrà, definitvament, que aquests actes, més enllà de la Patum, que ja ho és, siguin Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La cultura d'un poble pertany a tota la Humanitat, i no ens podem permetre el luxe de perdre-la.

Resta molta feina per fer, i poc temps; però sóc convençut que arribarem... tot i que de vegades un té por respecte a possibles companys de viatge i l'extenuació. Tot i això, com Odisseu, arribarem a Ítaca i podrem gaudir de la companyia de nostra Penèlope -en aquest cas els actes de foc-.




com a corolari final i a nivell molt personal; sé que aquesta etapa significarà moltes hores d'esforç -més si les contextualitzem amb la meua situació actual-; però em sento molt orgullós de poder ésser una de les persones que, des de la Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona serem a la lluita fins al final de la mateixa. És una càrrega feixuga, defensar la cultura d'un país, o part d'ella; però la mateixa fent que la fa possible ens permetrà arribar fins a l'objectiu.

imatge: (extreta de www.tagast.com) [llegir aquí]Roda de premsa ulterior a l'acte a Berga. De dreta a esquerra:
president del patronat de la Patum adulta (?); Sergi Muntaner, coordinador de La Patum infantil de Berga; Pep-Enric Martí, Federació de diables i dimonis de Catalunya; Juli Gendrau, alcalde de Berga,Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC); Sete Udina, Agrupació del bestiari festiu i popular de Catalunya; Natxo Barrau Salguero, Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona.

en el següent link penjaran el videos de l'acte:

aquí